În 2011 am făcut mai multe excursii prin România şi am vizitat doar o parte mică din ce mi-am propus, restul rămînînd pentru următoarele călătorii. Nu e prima dată cînd zic cît de mult sunt atrasă de ţinuturile româneşti pline de istorie şi cultură care-mi sunt aproape de suflet. Astfel, atunci cînd am fost la festivalul medieval de la Sighişoara, am trecut şi pe la Curtea de Argeş, un orăşel înconjurat de dealurile subcarpatice nu departe de Piteşti, la 150 km de Bucureşti.
"Pe Argeş în gios, pe un mal frumos, Negru-Vodă trece cu tovarăşi zece, nouă meşteri mari, calfe şi zidari, şi Manole, zece..." auzisem de Mănăstirea Curtea de Argeş şi de legenda meşterului Manole încă din şcoală, neputînd să n-o vizitez. Iar cînd am ajuns la destinaţie am rămas plăcut surprinsă de frumuseţea locului.
Se găseşte aici
Mănăstirea Curtea de Argeş este situată la capătul bulevardului Basarabilor într-un părculeţ şi reprezintă un important loc de pelerinaj pentru credincioşi, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Interiorul mănăstirii păstrează cîteva obiecte din colecţia de artă bisericească, icoane şi tablourile regelui Carol I şi a reginei Elisabeta. La fel, aici se află şi mormintele domnitorilor Neagoe Basarab, a soţiei şi fiicelor acestuia, a lui Radu de la Afumaţi, regilor Carol I şi Elisabeta, Ferdinad şi Maria.
Biserica mănăstirii a fost construită la sfîrşitul sec.XIX, pe timpul regelui Carol I în stil german din cărămidă.
Interiorul bisericii
În parc se află Statuia lui Neagoe Basarab, ctitorul mănăstirii (1512-1517)
Orăşelul în general mi s-a părut destul de drăguţ, curat, cu puţină lume, deci perfect pentru o plimbare la aer într-o zi de duminică.
Pe lîngă cunoscuta mănăstire de Argeş mai ai de vizitat şi Fîntîna lui Manole, Ruinele Curţii Domneşti, Biserica Domnească, Biserica Olari, Casa Norocea - muzeul de etnografie, Muzeul municipal şi Gara din Curtea de Argeş.
Biserica Sf.Gheorghe
Biserica Olari, construită de meşterii olari din cartierul ce le poartă numele. O bisericuţă interesantă, care din păcate era închisă şi nu am putut s-o vizitez în interior, dar mi-a parut excepţională prin picturile din exterior.
Biserica Domnească, Sf.Nicolae este ridicată în locul bisericii vechi din sec XIII. de către Basarab I şi este unul din principalele monumente de arhitectură religioasă păstrate pînă în zilele noastre. Pe pereţii interiori ai bisericii întîlnim picturi din diferite perioade, cu o valoare importantă frescele din sec XIV, biserica fiind inclusă în lista indicativă UNESCO.
Acum, dacă planificaţi o excursie prin România, treceţi în listă şi Curtea de Argeş !
Nasii mei de botez locuiau in Curtea de Arges asa ca , cel putin cand eram micuta, mergeam adesea cu parintii pe acolo. Este un oras dragut iar manastirea este cu adevarat o opera de arta. N-am mai fost de multa vreme, dar o sa merg cat de curand pot...
RăspundețiȘtergeresuper fain, deci ai avut ocazia sa vizitezi locul de mai multe ori, mie mi-a placut mult mult de tot :)
Ștergere