
"Pe Argeş în gios, pe un mal frumos, Negru-Vodă trece cu tovarăşi zece, nouă meşteri mari, calfe şi zidari, şi Manole, zece..." auzisem de Mănăstirea Curtea de Argeş şi de legenda meşterului Manole încă din şcoală, neputînd să n-o vizitez. Iar cînd am ajuns la destinaţie am rămas plăcut surprinsă de frumuseţea locului.
Se găseşte aici
Mănăstirea Curtea de Argeş este situată la capătul bulevardului Basarabilor într-un părculeţ şi reprezintă un important loc de pelerinaj pentru credincioşi, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Interiorul mănăstirii păstrează cîteva obiecte din colecţia de artă bisericească, icoane şi tablourile regelui Carol I şi a reginei Elisabeta. La fel, aici se află şi mormintele domnitorilor Neagoe Basarab, a soţiei şi fiicelor acestuia, a lui Radu de la Afumaţi, regilor Carol I şi Elisabeta, Ferdinad şi Maria.
Biserica mănăstirii a fost construită la sfîrşitul sec.XIX, pe timpul regelui Carol I în stil german din cărămidă.
Interiorul bisericii
În parc se află Statuia lui Neagoe Basarab, ctitorul mănăstirii (1512-1517)
Orăşelul în general mi s-a părut destul de drăguţ, curat, cu puţină lume, deci perfect pentru o plimbare la aer într-o zi de duminică.
Pe lîngă cunoscuta mănăstire de Argeş mai ai de vizitat şi Fîntîna lui Manole, Ruinele Curţii Domneşti, Biserica Domnească, Biserica Olari, Casa Norocea - muzeul de etnografie, Muzeul municipal şi Gara din Curtea de Argeş.
Biserica Sf.Gheorghe
Biserica Olari, construită de meşterii olari din cartierul ce le poartă numele. O bisericuţă interesantă, care din păcate era închisă şi nu am putut s-o vizitez în interior, dar mi-a parut excepţională prin picturile din exterior.
Biserica Domnească, Sf.Nicolae este ridicată în locul bisericii vechi din sec XIII. de către Basarab I şi este unul din principalele monumente de arhitectură religioasă păstrate pînă în zilele noastre. Pe pereţii interiori ai bisericii întîlnim picturi din diferite perioade, cu o valoare importantă frescele din sec XIV, biserica fiind inclusă în lista indicativă UNESCO.
Acum, dacă planificaţi o excursie prin România, treceţi în listă şi Curtea de Argeş !
Nasii mei de botez locuiau in Curtea de Arges asa ca , cel putin cand eram micuta, mergeam adesea cu parintii pe acolo. Este un oras dragut iar manastirea este cu adevarat o opera de arta. N-am mai fost de multa vreme, dar o sa merg cat de curand pot...
RăspundețiȘtergeresuper fain, deci ai avut ocazia sa vizitezi locul de mai multe ori, mie mi-a placut mult mult de tot :)
Ștergere