duminică, 12 februarie 2012

Legendele României - Castelul Corvinilor. Hunedoara





Hunedoara este cel mai mare oraş din judeţul Hunedoara, Transilvania, România. În maghiară Vajdahunyad, iar în germană Eisenmarkt în traducere înseamnă Tîrgul Fierului.

Obiectivul turistic principal este Castelul Corvinilor cunoscut şi sub denumirea de Castelul Corvineştilor sau Huniazilor.







Ridicat în sec. XV de către Ioan de Hunedoara pe locul unei cetăţi mai vechi este unul din principalele monumente de arhitectură gotică din România, a servit atît ca reşedinţă regală cît şi ca punct strategic întărit. Pe parcursul timpului avînd mai mulţi stăpîni, castelul suferă mai multe transformări, fiind adăugate turnuri şi încăperi. Castelul are 42 de încăperi, două terase, două poduri şi o suprafaţă de 7000 de metri pătraţi. În prezent castelul este monument muzeu, primind zilnic vizitatori din toată lumea (intrarea 10RON), şi cîteodată serveşte ca platou de filmare pentru filmele istorice sau alte evenimente.
Din curiozităţi: în 2011 la castel a fost filmat Ghost Rider 2:  Spirit of Vengeance, cu Nicolas Cage. Tot în cadrul castelului a fost filmat şi un filmuleţ foarte frumos pentru promovarea unei companii TV din Finlanda, vezi aici.

Să facem un tur prin castel...

Intrarea se face pe un pod de lemn susţinut de patru piloni de piatră plasaţi în albia rîului Zlaşti.
Intrarea în castel şi Turnurile mici

Intrăm pe poarta centrală şi mergem spre curtea interioară a castelului.

Curtea interioară
Muzeul castelului
Loggia Matei, în centru

În curtea interioară se află capela castelului. Fiind biserică ortodoxă la început, cu timpul este transformată în biserică catolică. Intrarea în capelă se face din curte pe o uşă deasupra căreia vedem blazonul regal al lui Matei Corvin, reprezentănd un corb pe o ramură de stejar cu un inel de aur în cioc.

Capela castelului

În Sala Dietei aveau loc diferite ceremonii regale precum şi judecarea vinovaţilor. Dietă în evul mediu reprezenta adunarea legislativă.

Sala Dietei

În Sala Cavalerilor există un bust din bronz al lui Iancu de Hunedoara care are o istorie interesantă. Bustul a fost ţinut mai mult timp în beciuri fiind ascuns, pentru că mustăţile lui Iancu prea semănau cu mustăţi de ungur, venind chiar şi propunerea să fie tăiate. Pînă la urmă bustul a fost scos din beciuri şi a rămas întreg. Mai există o copie a acestuia la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti.
Iancu de Hunedoara

Fîntîna castelului

Una din legendele castelului ne descrie apariţia fîntînii din curte. O fîntînă adîncă de 30 de metri săpată de trei prizonieri turci, în schimbul eliberării lor dacă vor ajunge la apă. Timp de 15 ani au săpat această fîntînă, iar cînd au dat de apă aceştia nu au fost eliberaţi. Pe zidul fîntînii este o inscripţie care după legendă s-ar traduce: "Apă aveţi, dar suflet, nu". În realitate inscripţia din arabă zice astfel: "Cel care a scris această inscripţie este Hasan, care trăieşte ca rob la ghiauri, în cetatea de lîngă biserică".


O altă legendă ne vorbeşte despre Groapa Urşilor în care prizonierii erau aruncaţi fiarelor sălbatice.
Groapa Urşilor pe dreapta
Zidul exterior al castelului şi panorama oraşului Hunedoara

Şi, cam aceasta a fost excursia noastră la Castelul Corvinilor...



Prin regiune se mai poate de vizitat:  lacul de acumulare Cinciş la aprox. 6 km de Hunedoara, cetăţile dacice din munţii Orăştiei, parcul dendrologic Simeria, rezervaţia de zimbri de la Haţeg şi Parcul Naţional Retezat, pe care sper şi eu să le vizitez data viitoare cînd mai ajung prin Hunedoara :)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...