joi, 31 mai 2012

Valencia - Ciudad de las Artes y las Ciencias

După cum am promis în postarea anterioară vă povestesc puţin despre Oraşul Artelor şi Ştiinţei din
Valencia. Un oraş în alt oraş. Zic aşa pentru că e total diferit de arhitectura din Valencia şi alte localităţi vechi spaniole şi seamănă mai mult cu un oraş spaţial din viitor cu clădiri extraterestre. Această minunăţie este rezultatul muncii unui mare arhitector, sculptor şi inginer spaniol Santiago Calatrava, recunocut pe plan internaţional avînd lucrări în toată lumea ( Auditoriul din Tenerife, podul Alamillo din Sevilia, muzeul de artă din Milwakee SUA, faţada gării de est din Lisabona şi multe altele).



Ciudad de las Artes y las Ciencias este un complex unic dedicat culturii si ştiinţei, format din 6 elemente:

1. Hemisferic, unde sunt prezentate filmele IMAX şi diferite proiecţii digitale. Este prima clădire din cadrul complexului care şi-a deschis uşa publicului în 1998.  Aici poţi urmări tot felul de filme documentare într-o sală sferică în care ecranul practic stă deasupra ta, scaunele fiind destul de înclinate. Durata unei proiecţii este de 60 min.  Din exterior, Hemisfericul seamănă cu un ochi care poate şi să clipească atunci cînd sunt trase jaluzelele special montate. Alţii zic că seamănă cu o scoică care are o perlă înăuntru sau ar semăna chiar şi cu un schelet de dinozaur.





2. Umbracle, un parculeţ cu palmieri prin care te poţi plimba. Aici stai la umbră şi admiri plantele ce te înconjoară. Dedesupt se află parcarea auto.







3. Muzeul Ştiinţei Principe Felipe, un centru dedicat ştiinţei şi invenţiilor. Inaugurat în 2000 devine unul din cele mai frecventate locuri din Valencia. Este un loc special pentru toţi iubitorii şi curioşii ştiinţei, vizitat tot anul împrejur atît de grupuri de elevi cît şi de adulţi pentru descoperirea diferitor tehnologii existente de-a lungul timpului. Pentru vizitarea muzeului e nevoie de ceva timp (2-3 ore sau chiar mai mult).





4. Oceanografic, cel mai mare acvariu din Europa unde poţi vedea exemplare din peste 500 de specii marine. Teritoriul este împărţit în doua zone de vizitare, la suprafaţă şi la subsol. Deasupra poţi vedea delfinariul, zona cu păsări, pinguini, foci. Iar dedesupt sunt amplasate acvarii cu peşti din diferite zone marine şi tunelul cu rechini. Şi aici e nevoie de cîteva ore bune de plimbare (minimum 3 ore de vizitare).





5. Palatul Artelor Reina Sofia pe a cărei scenă se dau spectacole de operă.





6. Agora care reprezintă un spaţiu unde au loc diferite evenimente sportive sau concerte, expoziţii şi tot felul de întîlniri de nivel internaţional.


Mai multe detalii despre preţul şi programa muzeului, oceanograficului sau palatului de artă găseşti aici.
Dar cel mai important ce trebuie să ştii este că la Ciudad de las Artes y las Ciencias petreci timpul frumos cu  prietenii sau familia şi e nevoie de o zi întreagă pentru această aventură.


Vara nu dormim... vara vizităm Valencia !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...