sâmbătă, 14 aprilie 2012

Boemul Montmartre


Cu siguranţă unul din locurile mele preferate din Paris este Montmartre. E exact aşa cum îţi imaginezi Parisul cînd încă nu l-ai văzut, străduţe înguste, cafenele, are un aer mai special, artistic... poate din cauza că anume aici pe parcursul timpului au locuit  importanţi artişti cunocuţi în toată lumea ( Dalida, Picasso, Dali, Utrillo...).
Pînă în 1860 cînd a fost anexat Parisului, Montmartre a fost un sat micuţ la doar cîţiva km de Paris,  loc cunoscut pentru morile de vînt, dintre care una din cele mai vechi Moulain de la Galette care s-a păstrat şi pînă astăzi, fiind transformată în monument şi restaurant. O găseşti la intersecţia rue Girardon cu rue Lepic.
Aşezat pe o colină, Montmartre este vizibil din mai multe puncte din Paris, iar parizienii îl mai numesc şi "La Butte".
În continuare cîteva puncte de reper pentru o excursie inedită prin Montmartre... fii pe fază şi notează :)



Ca punct de pornire am luat staţia de metrou Lamarck Caulencourt, de unde am şi început aventura prin Montmartre. Am mers spre Place Dalida, la intersecţia rue Giradon cu rue Abreuvoir unde se află bustul vestitei cîntăreţe Dalida, care a locuit nu departe.
 "..caramels, bonbons et chocolats.." îi spunea Dalida lui Alain Delon în "Paroles, paroles" :)


Apoi am mers spre Place Marcel Aymé spre rue Norvins, unde vezi o statuie interesantă a omului care trece prin perete. Statuia are ca origine o nuvelă a lui Marcel Aymé "Le passe-mouraille". Pare atît de real încît te face să crezi că ai putea şi tu să treci, dar mai bine să nu încerci.


Nu departe la intersecţia rue Abreuvoir cu rue des Saules se află Casa roz, o clădire cunoscută din pictura lui Maurice Utrillo, pictor francez care la fel a locuit în Montmartre. Acum este un restaurant "La maison rose" tot timpul plin şi înconjurat de turiştii dornici să-l viziteze.


Plimbîndu-te prin Montmartre nici nu observi cum trece timpul...



Nu departe de Place du Tertre pe rue Poulbot se află muzeul Salvador Dali cu operele uimitoare ale artistului, un muzeu care mie mi-a plăcut foarte mult şi merită vizitat, vezi aici.






Place du Tertre este o piaţă foarte cunoscută în rîndul artiştilor de altă dată şi al turiştilor din prezent. Acest loc păstrează o atmosferă prietenoasă care atrage în continuare mulţi pictori francezi care-şi expun lucrările pentru vizitatorii Parisului. Înconjurat de terase şi baruri este un loc îndrăgit de mulţi oameni.


Operele de artă le vedem nu doar în muzee, dar chiar şi pe străzi sau clădiri, pînă şi staţia de metrou este una mai artistică, de exemplu cea de la Abbesses... e Paris... arta e peste tot  :)




Am ajuns şi la Sacré Coeur, una din cele mai vizitate biserici din Paris. Este construită în stil romano-bizantin în 1875 în rezultatul înfrîngerii Franţei în războiul franco-prusac, devenind în 1919 Bazilică. Impresionant este mozaicul din interior reprezentînd Inima lui Christos şi dragostea Lui faţă de omenire.


Un loc foarte interesant este şi Piaţa Rictus, pe lîngă staţia de metrou Abbesses. Aici e un perete a unei cladiri de locuit cu inscripţia te iubesc în toate limbile, nu le-am numărat dar sunt multe şi am găsit şi în română, e Paris... iubirea e peste tot :)


" Aimer c'est du Désordre... alors Aimons ! "


Cu dedicaţie specială... Paris je t'aime:


După ce am zis te iubesc în toate limbile, am continuat plimbarea pe Boulevard de Clichy, cunoscut pentru magazinele de specialitate, sex-shopurile din Paris le găseşti aici :)
Tot aici găseşti şi vestitul cabaret Moulain Rouge precum şi muzeul erotic.



Mmm vi s-a făcut foame? atunci să mergem în vizită la Amélie şi să spargem cu lingura crusta cremei de zahăr ars aşa cum făcea şi ea în film, mai ţineţi minte "Le Fabuleux destin d Amélie Poulain", nu ?
Cafeneaua se află nu departe de Moulain Rouge, trebuie s-o luaţi pe rue Lepic şi o găsiţi la o intersecţie de drum.



Bonne Apétit !!!




Sper ca v-a plăcut şi aştept impresii din Montmartre,  A bientot ! ;)






Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...