Astăzi, am vizitat Château Vartely, una din vinăriile care face parte din "Drumul vinului" din ţara noastră. Este o întreprindere relativ tînără de vinificaţie fondată în 2004, dar care-şi merită pe deplin noţiunea de Château. În limba vinificatorilor francezi cuvîntul "Château" semnifică un teritoriu pe care un singur proprietar înfăptuieşte întreg ciclu de producere a vinului ( de la cultivarea strugurilor pînă la îmbuteliere ).
Iar Vartely provine de la regiunea unde este situată vinăria şi anume oraşul vechi Orhei, care vine de la ungurescul "Var", iar Vartely însemnînd "loc al cetăţii", rădăcina cuvîntului fiind adusă în Moldova de către valahii veniţi din Carpaţii de Vest.
deschide harta
Este situat pe vîrf de deal în or.Orhei, la doar 45 km de Chişinău, drumul fiind destul de bun şi uşor de ajuns.
Pe lîngă partea industrială în care se produce vinul sub marca Château Vartely, acesta mai este şi un compex turistic de agrement şi odihnă, format din vile amenajate în stil naţional modernizat care reprezintă cele 3 regiuni ale ţării noastre Sud, Centru şi Nord, un restaurant de unde puteţi savura din bucatele tradiţionale, săli de degustaţie, teren de joaca pentru copii.
Am luat o excursie cu ghid de la care am aflat multe lucruri interesante despre Château Vartely. De exemplu că deţine 235 ha plantaţii de viţă-de-vie. Dintre care soiurile albe sunt 100 ha, plantate în apropierea satului Jora de Sus pe malul Nistrului şi restul 135 ha reprezintă soiurile roşii plantate în zona Bugeacului la sudul republicii.
Procesul tehnologic de fabricare a vinurilor albe şi roşii diferă. Astfel, strugurii albi sunt zdrobiţi, tescuiţi apoi lăsaţi să fermenteze, iar strugurii roşii mai întîi fermentează după care sunt tescuiţi. Fermentarea are loc în peste 50 de vase cu capacitatea de 25 de tone fiecare şi se maturează în 60 de rezervoare.
În beci, în butoaie de stejar sunt păstrate vinurile din "Colecţia Rezervată" din care fac parte: Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminer.
Château Vartely dispune de două săli de degustaţie. În una din ele se păstrează Colecţia Mondială cu vinuri de provenienţă internaţională ( Franţa, Spania, Italia, Chile, Argentina...). Iar în cealaltă sală sunt vinurile selectate "Château Vartely" (Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon, Chardonnay, Traminer, Pinot Noir Rose, Merlot Rose, Pinot Gris, Feteasca). La fel compania produce celebrele Icewine - vinuri naturale albe, dulci de calitate superioară, vinuri unice produse din struguri îngheţaţi din soiurile Riesling, Traminer şi Muscat Ottonel.
Château Vartely a fost un bun început de drum al vinului pentru mine, m-am relaxat, am degustat vinuri din colecţia Château Vartely, m-am alintat cu plăcinte dulci de la restaurantul complexului, şi am cumpărat şi un mic cadou pentru cei de acasă direct de la producător - un Pinot Noir Rose :)
Lista de preţuri pentru excursii şi degustări o puteţi găsi aici.
La fel, vă recomand să vizitaţi şi alte obiective turistice din apropiere: mănăstirea Curchi, complexul arheologic Orheiul Vechi, muzeul "Casa ţărănească" amplasat în satul Butuceni.
Localul este dragut, insa atitudinea managerului fata de oameni este foarte proasta. Pentru a lua cina dupa cununie acolo (10 persoane) mi s-a cerut cite 600MDL de caciula, de parca am sa maninc de 3 ori acolo!
RăspundețiȘtergereDe acord, preţurile sunt cam piperate, dar în ceea ce priveşte excursia pe care am făcut-o a fost una interesantă şi educativă, iar personalul a fost destul de drăguţ cu noi :)
RăspundețiȘtergere