sâmbătă, 30 iunie 2012

Să descoperim Moldova - Orheiul Vechi


Vrei să descoperi Moldova? Începe cu Orheiul Vechi, cu siguranţă acest loc nu te va lăsa indiferent şi te va surprinde cu frumuseţea sa naturală. Cei care l-au vizitat ştiu de ce, iar cei care încă nu au reuşit - să o facă ! nu veţi regreta.


Orheiul Vechi reprezintă un complex arheologic situat între satele Trebujeni şi Butuceni la o distanţă de aprox 50 km de Chişinău. Se ajunge uşor şi drumul e destul de bunicel :)


În ultimii ani complexul a început să fie vizitat de tot mai mulţi turişti străini şi autohtoni, ceea ce ne face să fim mîndri de acest loc şi să-l protejăm, în prezent aflîndu-se în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Sper că într-o bună zi va fi... pentru că merită !

Lonely Planet a inclus Orheiul Vechi în top 10 cele mai atractive destinaţii din Europa de Est, citeşte aici.

Aici poţi vizita mănastirile rupestre, galeriile şi peşterile săpate în stîncile calcaroase, rămăşiţele cetăţii geto-dacice şi a fortificaţiilor medievale, biserica Sf. Maria, Crucea din piatră, muzeul Casa Ţărănească din satul Butuceni, rămăşiţele băilor turceşti din apropierea satului Trebujeni şi multe altele. Iar malurile stîncoase ale Răutului ne demonstrează încă o dată cît de minunată poate fi natura.









Cel mai vizitat loc este mănăstirea rupestră care este alcătuită dintr-o biserică cu hramul Sf .Maria  şi cîteva chilii. Intrarea în schit se face printr-un tunel săpat de localnicii din sat, la gura căruia a fost construită o clopotniţă.





Peste tot întîlnim rămăşiţe de scoici, ceea ce ne demonstrază că acest loc a fost, cîndva, un fund de mare, Marea Sarmatică.




Lîngă mănăstire se află o cruce din piatră care datează din sec XVIII. Legenda zice că această cruce are efecte tămăduitoare pentru suflet şi-ţi împlineşte dorinţele dacă te atingi de ea şi o înconjori de trei ori.


Un alt lăcaş sfînt este biserica " Adormirea Maicii Domnului"


Pe lîngă biserică sunt nişte scări care coboară spre satul Butuceni, unde poţi vizita muzeul etnografic alcătuit dintr-o casă şi o curte ţărănească din sec.XIX.





Iar o plimbare prin sat îţi permite să simţi mai bine atmosfera rustică a locului...





În apropierea satului Trebujeni pe malul Răutului se găsesc ruinele băilor turceşti...



În satele din apropiere există posibilităţi de cazare la pensiunile amenajate în stil tradiţional, unde gazdele te aşteaptă cu fel de fel de bucate specifice zonei, un vin bun şi plăcintele moldoveneşti nelipsind niciodată de pe masă.
Poţi să te cazezi aici:
- Agro pensiunea Butuceni
- Casa de sub Stîncă
Vila Roz
- Agro pensiunea La Nuci
- Casa din Luncă din Trebujeni

sau poţi face camping :)





Un comentariu:

  1. Cet endroit a l'air merveilleux, cela donne envie de s'y rendre en bonne compagnie pour une visite féerique. J'ai comme l'impression d'y être déjà allé...;-)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...