duminică, 30 iunie 2013

Impresii din Halkidiki

Un blog mobil a fost la mare :) Nu a stat mult pe gînd şi a ales ca destinaţie peninsula Halkidiki (Chalkidiki), situată în centrul regiunii istorice Macedonia, la doar 60 km de Salonic (Thessaloniki). Se observă uşor pe hartă cu cele trei braţe ale sale: Kassandra, Sithonia şi Ouranoupolis (Muntele Athos). De o frumuseţe rară marea şi plaja de aici este premiată cu blue flag.





În Hanioti (Chaniotis), sătucul (staţiune) în care am poposit timp de o săptămînă, din braţul Kassandra, într-adevăr am vazut cea mai curată apă de mare de pînă acum.
Am ales Hanioti, în primul rînd pentru că am vrut să ne cazăm într-un loc mai populat şi cu de toate, fiind perfect aîit pentru familiile cu copii (erau destule distracţii pentru copii prin centrul staţiunii) cît şi pentru tineri (taverne tradiţionale, baruri, restaurante, cluburi de noapte, magazine). Recomand Molos Beach Bar, vizitat nu doar de turiştii de pe loc dar şi de localnicii din întreaga peninsulă.
Plaja din Hanioti se întinde aproximativ pe 3 km şi în mare parte e pietriş, dar sunt şi zone cu nisip. De asta e bine să-ţi iei papuci de mare (5-7eur perechea), deşi eu nu am avut nevoie, un masaj natural la tălpi a fost benefic şi am fost atentă să nu calc ariceii de mare care erau mai mult  prin zonele cu pietre. Apa este atît de transparentă încît îi observi uşor.

Seara centrul staţiunii  prinde viaţă unde mişună turişti de unde vrei... sîrbi, bulgari, români, ucraineni şi foarte mulţi ruşi :) limba rusa, pot să  zic că a devenit limba oficială mai prin toate restaurantele şi hotelurile :))
Preţurile sunt mai mult ca accesibile. O bere 1,20 - 2,00eur în dependenţă de local, îngheţata 0,95 biluţa sau 1,50 la cornet, Gyros sau Souflaki 2,00 - 3,50eur, un meniu cu peşte la gătar sau fructe de mare plus un pahar de vin/bere pentru 2 persoane  face18,00 - 25,00eur.

Desigur în Halkidiki poţi să faci nu doar plajă, dar şi să vizitezi numeroase obiective turistice. Se fac excursii organizate de către operatorii locali la Meteora şi mănăstirile din jur, peştera Petrolana, croaziere prin golful Toroneos sau spre Muntele Athos, precum şi la Thessaloniki, care este al 2-lea mare oraş din Grecia după Atena (35-45eur).
Dacă eşti cu maşina poţi face turul peninsulei. Astfel pe braţul Kassandra merită să viziteti Afytos, un sătuc pitoresc cu case vechi, Farul din Kassandra şi moara de vînt, templul lui Poseidon, Agia Paraskevi cu apele sale termale, Kallithea, Pefkohori în vecinătate cu Hanioti, iar din Sithonia: orăşelul Neos Marmaras, Toroni, Vourvourou.

Şi acum un tur virtual...

Hanioti ...









Aici am stat :)  un hotel drăguţ Olympic Kosmas, aproape de mare cu mîncare gustoasă şi personal tare drăguţ ( o familie de greci)... ah da şi prietenul nostru Picasso :)






peştişorii care te pişcau de degete :)


 şi arici de mare...



În larg ...











Turtle Island...



Neos Marmaras, Sithonia...









Şi iar în larg, braţul Sithonia...








Şi desigur un apus de soare no comment...





Sper ca v-am făcut şi vouă poftă de Halkidiki ;) 




Un comentariu:

  1. eu am fost acum la sfarsit de septembrie in pefkohori !!! nu mi-a placut deloc !!! plaja cu pietricele ,in apa la fel ,hotelul AMON GARDEN lasa de dorit in privinta curateniei !!!!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...