luni, 26 decembrie 2011

Istanbul - oraşul pe două continente. partea I


Dacă vrei să-ţi planifici o mini vacanţă şi nu ştii încotro s-o apuci - Istanbul este destinaţia perfectă, iar  3-4 zile sunt suficiente pentru a vizita oraşul în lung şi în lat. Asta am facut şi eu împreună cu 3 prieteni... şi aşa ne-am pornit la drum. Noi am fost primăvara 2011 - în mai, cînd nu era nici prea frig, nici prea cald, tocmai perioada favorabilă pentru astfel de călătorii.



Ziua 1

Cu avionul, într-o oră şi jumătate eram deja la aeroportul Sabiha Gokcen, situat în partea asiatică a Istanbulului (aprox 40 km de oraş şi 65 km de regiunea Sultanahmet). Pînă în oraş poţi ajunge fie cu transportul public, fie cu taxiul, fie cu shuttle bus transfer. Noi am ales să mergem cu serviciul de transfer care te duce exact pînă la hotel şi care ne-a costat cîte 10 EUR de fiecare, într-o direcţie.
Priveam pe geam  la tot felul de clădiri, blocuri de locuit, parcă nimic ieşit din comun la prima vedere.. pînă în momentul cînd toţi turiştii din autobus au exclamat în cor "WOW this is so amazing" şi repede repede să scoată aparatele de fotografiat şi telefoanele să prindă cîteva poze din mers :) era vorba de  podul care trece peste Bosfor şi uneşte partea asiatică de cea europeană, oraşul fiind aşezat pe două continente.



am reuşit să fac şi eu una :) 









În sfîrşit am ajuns la hotel, de fapt era un hostel - Yeni Hostel, destul de OK după preţ şi calitate cu o gazdă primitoare, dar cel mai mult mi-a placut locaţia acestuia  -  regiunea Sultanahmet - Oraşul Vechi... în care şi se află principalele obiective turistice.
Şi ca să nu pierdem timpul, dupa ce ne-am cazat am hotărît să ieşim la o plimbare. Chiar dacă era în jur de ora 22.00, hoinărind pe străduţele înguste, am observat că eram în siguranţă plimbîndu-ne pe străzile pustii deja la acea oră. Aşa că am tot mers pînă am ajuns la Moscheea Albastră.
Obligatoriu pentru intrarea în moschee este să te descalţi şi să ai o ţinută adecvată (femeile să fie cu capul şi umerii acoperiţi), iar dacă nu ai nimic cu tine găseşti basmale la intrare, norocul nostru că am avut :)
Şi tot "norocul" nostru că am dat de omul de la securitate care s-a arătat foarte binevoitor să ne facă o mică excursie în interior şi să ne fie ghid, într-o engleză pe care doar el o înţelegea :) Am zis "norocul" pentru că la sfîrşit, spre surprinderea noastra, omul şi-a cerut bine meritatul baksis destul de bunicel. Şi chiar dacă intrarea în moschee este fără plată, în Turcia nimic nu e gratis. "Gratuitatea" o vezi doar în ultra all inclusive :)

Moscheea Albastră. interior

Ziua 2

Dis de dimineaţă am început să vizităm împrejurimile, poţi să te plimbi pe jos sau cu tramvaiul. Costul unei călătorii este 1,5 YTL.

Aflîndu-ne in Sultanahmet ne-am îndreptat spre Palatul Topkapi (Topkapi Sarayi). Fosta reşedinţă a sultanilor pentru aprox 400 de ani. Acum monument muzeu, devenit patrimoniu mondial UNESCO şi considerat ca cel mai reuşit exemplu de complexe de palate din vremea Imperiului Otoman.
Este un "must see", taxa de intrare în muzeul palatului este de 20 YTL şi 15 YTL pentru Harem. E nevoie de 3-4 ore bune să vizitezi toata suprafaţa acestuia care cuprinde: patru curţi, poarta salutului, poarta fericirii, haremul imperial, turnul justiţiei, bucătăriile, trezoreria, sala Divan, camera tronului, camera circumciziei, sala cu arme şi grădinile superbe.

Topkapi Sarayi

Am continuat cu Moscheea Albastră (Sultanahmet Camii), de data aceasta ziua :)  Fiind una din cele mai mari moschei din Istanbul şi singura cu 6 minarete. Prima întrebare cînd o vezi este "de ce albastră?". Se numeşte aşa datorită celor peste 20,000 de plăci de faianţă albastră din interior care au fost folosite la construcţia sa. După cum ziceam intrarea este gratis şi pentru turişti se face pe poarta din nord dinspre Hipodrom, în orele cînd nu se fac rugăciuni. Respectînd tradiţia, bărbaţii se spală pe picioare înainte de a intra in moschee, asfel în curte se află mai multe robinete cu apă.

Moscheea Albastră. exterior

Cum ieşi de la Moscheea Albastră pe partea din nord ajungi în piaţa vechiului Hipodrom, în care poţi să vezi obeliscul egiptean, coloana şerpuită, colana lui Constantin şi fîntîna lui Wilhelm II.
Obeliscul Egiptean

Vizavi de Moscheea Albastră este Aya Sofia, din greacă Hagia Sophia "Sfînta Înţelepciune". Mi-a plăcut foarte mult şi este pe bună dreptate considerată de unii autori ca cea de a opta minune a lumii antice tîrzii, un fenomen în care se contopesc două istorii, două culturi, două religii. Fondată de Constantin cel Mare apoi reconstruită de împăratul Iustenian, devine exemplu important de arhitectură bizantină. La început a fost catedrala Patriarhiei din Constantinopol, apoi transformată în moschee, iar astazi muzeu. Vezi aici mai mult.
Taxa de intrarea este 20 YTL. Situată la fel în regiunea Sultanahmet.

Aya Sofia

Aya Sofia. mozaic

Încărcaţi de emoţii pozitive, ne-am urmat calea mai departe, astfel ajungînd la Basilica Cistern (Yerebatan Sarayi), o altă minunăţie ce trebuie văzută. Cisterna este o fostă biserică transformată în loc de depozitare a apei pentru vechiul Constantinopol, situată la subsol cu peste 336 de coloane de marmură cu baza scufundată în apă, iar printre coloane observi cum mişună peştii de toate mărimile. Tot aici vezi şi coloanele care au la bază capul meduzei. Taxa de intrare 10 YTL.

Basilica Cistern

După ce ne-am potolit foamea cu cîte un kebab şi un ceai turcesc ne-am continuat plimbarea. Am luat tramvaiul din Sultanahmet şi am traversat podul Galata pînă în cartierul Karakoy.
Podul Galata este cel mai vechi pod peste Cornul de Aur, cu o lungime de 490 de metri. Dacă te mai ţin picioarele după atîtea plimbări poţi să-l traversezi pe jos, ceea ce am făcut şi noi, doar că la întoarcere, mai ales că am prins şi apusul ... o privelişte de nedescris. Sub pod sunt o mulţime de restaurante şi terase unde te poţi relaxa cu o nargihilea sau o cafea turcească. La fel de impresionant este să vezi la orice oră pe pod sau în apropierea acestuia o mulţime de pescari localnici sau chiar turişti.

Podul Galata

De aici am mers pînă la turnul Galata de unde am savurat panorama minunată a oraşului la 360 de grade. Intrarea în turn este de 10 YTL, dar se merită. Te urci cu liftul la o înălţime de 67 de metri. Tot aici, la înălţime, poţi sta la restaurantul din cadrul turnului.

Turnul Galata şi panorama oraşului


După o zi lungă şi plină de impresii şi senzaţii extraordinar de pozitive ne-am întors la hotel, deja pe înserate... În cartierul Eminonu pe malul Cornului de Aur sunt situate restaurantele plutitoare, unde trebuie neapărat să incerci sandvişul cu peşte la grătar - balik ekmek, dar să fii gata să apară din senin un nene care împarte şerveţele umede şi care pentru un baksis bun te poate şterge şi la gură :)







Mai tîrziu am ieşit la o plimbare pe faleză în Eminonu... şi am văzut luminiţele de pe podul Galata iar în depărtare se vede şi Turnul Galata.





continuare în partea II...



Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...