sâmbătă, 17 martie 2012

Paris - oraşul îndrăgostiţilor, oraşul luminilor, oraşul artei - aşa cum l-am văzut prima dată


Pentru prima dată la Paris am fost în 2007 într-o mică vacanţă de patru zile, dintre care o zi am fost la  Disneyland, în altă zi am vizitat Versaille şi doar două zile de plimbări prin Paris... prea puţin pentru oraşul îndrăgostiţilor :)
Oricum, primele impresii rămîn cele mai memorabile.
Cînd ai puţin timp la dispoziţie şi vrei să reuşeşti multe, cel mai comod mod de deplasare este metroul. Ia o hartă a metroului şi notează-ţi din timp principalele staţii la care trebuie să cobori ca să vizitezi cele mai importante obiective turistice, şi tot aşa din staţie în staţie :)
Ce poţi face la Paris în două zile? Să vedem...







Pima zi:

Am început cu Montmartre - cartierul artiştilor, aşezat pe o colină, este cel mai înalt punct din Paris. Chiar de pe scările de la Sacré Coeur poţi vedea panorama oraşului.
Cartierul e destul de liniştit de dimineaţă, dar devine tot mai aglomerat în timp ce ne apropiem de Sacré Coeur.



După vizitarea Sacré Coeur şi plimbarea prin Montmartre (aici ai mai multe de vizitat.. Place du Tertre, muzeul Montmartre, Place Dalida, muzeul Dali, Moulain de la Gallete ... dar despre asta data viitoare ), şi nu în ultimul rînd vestitul Moulain Rouge, am urcat din staţia de metrou Anvers şi am mers pînă la Cité.   Moulain Rouge este mai spectaculos de vizitat seara, ceea ce am şi făcut.


Următorul popas Île de la Cité, Catedrala Notre-Dame. În timp ce mă îndreptam spre catedrală tot ce-mi venea în gînd era istoria cocoşatului de la Notre-Dame al lui Victor Hugo. Cînd ajungi s-o ai chiar în faţa ta poţi sa-i studiezi arhitectura gotică excepţională. Fragmente biblice sculptate, galeria regilor cu cele 21 de statui, galeria himerelor şi alte figuri groteşti.


Intrarea este gratis şi dacă ai noroc poţi să asculţi şi nişte motive muzicale la orgă.

Am continuat plimbările prin Cartierul Latin numit şi cartierul studenţesc, cu Institut de France, La Sorbonne şi alte instituţii de învăţămînt. Dacă ai ceva mai mult timp poţi să treci şi pe la muzeul Cluny, Place de la Sorbonne, Panthéon şi Jardin du Luxembourg.

Le Panthéon
Palais du Luxembourg
o pereche de răţuşte adorabile în Grădinile Luxemburg :)

Ziua II

Cea de a doua zi a început cu Turnul Eiffel, simbolul Parisului. Am coborit la Trocadero şi de aici am început plimbarea. Pe stînga ai Palais de Chaillot, iar în faţă îţi apare "EL", vestitul Tour Eiffel..ahaa deci aşa eşti în realitate :) care de fapt este o "ea" din franceză La Tour Eiffel, "Doamna de Fier".
Un mic sfat: cumpără biletele online ca să nu stai cîte două ore la coadă după bilete şi înca una ca să intri.
În timp ce urci cu ascensorul la al 3-lea nivel ţi se taie respiraţia, iar panorama de la 312 metri înălţime este de nedescris.

După ce ai văzut Parisul de sus şi ajungi cu picioarele pe pămînt îţi dai seama că parcă eşti mai sigur pe jos :) Trecînd prin Champ de Mars ajungi pînă la şcoala militară, şi dacă te mai învîrţi prin zonă treci şi pe la Domul Invalizilor, un complex care cuprinde monumente legate de istoria militară a Franţei şi care adăposteşte Muzeul Armelor, cel mai mare muzeu militar din lume. Şi tot aici este şi mormîntul lui Napoleon Bonaparte.

Mergînd pe Esplanada invalizilor treci peste Podul Alexandru al III-lea, unul din cele mai frumoase poduri peste Sena. (din motive tehnice nu am făcut nici o foto cu acesta, dar recuperez neapărat data viitoare).
Ia-o pe Avenue W.Churchill şi pe stînga ai Grand Palais iar pe dreapta Petit Palais.

"Au soleil, sous la pluie, a midi ou a minuit, il ya a tout ce que vous voulez aux Champs-Elysées. Ooohhh Champs-Elysées..."
Champs-Elysées...  plimbă-te dintr-un capăt în altul de la Place Charles de Gaule cu Arcul de Triumf pînă la  Place de la Concorde. Aoleu ce-mi place - buticuri, magazine, terase... găseşti tot ce vrei :)

Am continuat turul de la Place de la Concorde prin grădinile Tuileries pînă la Place du Carrousel pînă am ajuns la Piramidele Luvrului.

Luvru

Dacă eşti prima dată la Paris şi pasionat de artă şi muzee, nu rata Luvrul, dar asigură-te să ai ceva timp pentru a vedea toate trei aripi (eu aş rezerva o zi întreagă doar pentru Luvru, dar next time).  În trei ore la pas grăbit reuşeşti să vezi cîte ceva :) Punctul culminant a fost Mona Lisa, atît de multă lume în jurul ei că nu am putut nici să ma apropii, oricum în realitate e mult mai mică decît mi-am imaginat, probabil pentru că în filme o arătau de o dimensiune mai mare :) Bine,  pe lîngă Gioconda mai ai de văzut multe alte picturi şi sculpturi.

Venus de Milo

Mă credeţi sau nu, dar am reuşit să ajungem şi pe La Défence, cartierul de afaceri situat în vestul Parisului. Aici vizitezi zgîrîie norii şi Marele Arc de la Défense, precum şi mall-ul Quatre Temps.
La Grande Arche (Marele Arc) este construit intenţionat în acest loc să continuie axa "Drumul Triumfal" care începe de la Place de la Bastille - muzeul Luvru - Place de la Concorde - Arc de Triomphe - La Grande Arche de la Défence.

La Défence


O dată la Paris şi eşti prins în plasă, îndrăgostit sau nu, Parisul va rămîne întotdeauna în inima ta...



2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...