sâmbătă, 25 august 2012

Amintiri din copilărie - Cîrpeşti


Aceste fotografii îmi aduc aminte de copilărie, sau mai bine zis de unul din  locurile în care am copilărit. Cîrpeşti, un sătuc la sudul Moldovei, de unde sunt buneii de pe linia tatălui. În fiecare an în vacanţa de vară mama ne trimitea "la  ţară", că aşa îi zicem noi, normal cu multe indicaţii pe care urma să le respectăm, că aşa sunt toate mamele, grijulii. Să fiţi cuminţi ne zicea... şi cuminţi eram, să nu vă duceţi la iaz... şi numai cum plecau părinţii... azi ce facem? e cald , e vară.. mergem la scăldaaat :) Cred că toţi care au avut o copilărie la ţară pot să-şi aducă aminte de bazaconiile pe care le făceau, cine şi de cîte ori a căzut din pod sau din cireş, că aşa ne plăcea nouă să mîncăm cireşe direct de la producător :) Sau cum mergeam la furat piersici, roşii, sau cine şi ce-o mai furat, de fapt noi nu furam, noi mergeam la strîns :)) că doar n-o să lăsăm bunătăţile să se piardă.




Interesant  îmi părea şi limbajul de la sud, unele cuvinte nici nu le înţelegeam, dar pe care le-am învăţat pe parcurs :)  de ex. iorgan se zice la plapumă, paşcă - cutie de chibrite, cotlon - loc unde se face focul şi se pune cazanul la fiert, lejancă - o parte a cuptorului pe care se poate de întins/culcat, ce ne mai plăcea să ne întindem pe lejancă după o masă copioasă :) harag - parul care susţine viţa de vie, ţolic - covoraş, hie - vie, un cob de hin - ulcior cu vin, sopon - săpun ş.a

Nu demult am făcut o reuniune de familie la care am participat alături de mătuşile şi verişorii mei. Am condus 120 de km pe un drum cînd mai bun cînd nu prea, că aşa sunt drumurile prin Moldova :) şi într-un final am ajuns la destinaţie.



 Uniforma unchilor scoasă la aerisire 


 Beciul pe care ne urcam şi ne jucam

 Cuţu păzeşte grădina

Bărdace, că aşa  se zice la prune pe aici

Şi ne-am pornit prin mahala

Rîpa în care se bălăceau gîştele... şi noi :) ce-i drept pe atunci era mai multă apă



 Te-am prins :)



Şi curcanul ţanţoş umblă prin curte

 Raţe mute, perfecte pentru casă, nu? :)

 Iepuraşi drăgălaşi



 Şi aşa cum unchiul meu e apicultor erau şi albine pe acolo ... 

 Aş vrea data viitoare să particip şi la strînsul mierii nu doar la mîncat :)


Nici o vietate nu a  suferit în urma fotoshootingului :)

xoxo Dia

4 comentarii:

  1. Copilaria la tara, un cap plin de amintiri! mergeam si eu la bunei, doar ca la nord... pe malul nistrului! aoleu cit de bine mai era

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoase poze! Mi-ai amintit de copilaria mea la tara, cu bunica ....ce vremuri si cat de departe par toate acum..

    RăspundețiȘtergere
  3. mulţumesc ! amintirile din copilărie întotdeauna mă binedispun, chiar dacă aduc un pic de nostalgie...

    RăspundețiȘtergere
  4. Da multe bunataturi ai aici Diana.Suptil si frumos ai reusit sa imi trezesti gustul ciresilormiincate direct din copac. mai tii minte ciind am mers la cules alune pe dealul ala mare al Baimacliei, si ne-a prins padurarul:).

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...