duminică, 16 decembrie 2012

Chişinău s-a împodobit !

Mijlocul lui decembrie şi iarna şi-a intrat frumos în rol. Cu zăpadă, cu ger, cu copii bucuroşi la săniuş... tot ce e nevoie să simţi că vin sărbătorile. Şi ce sărbătoare fără luminiţe şi beculeţe...  Da, şi Chişinău s-a împodobit. Chiar zilele astea am fost să văd bradul din centru, că atîtea vorbe în jurul lui.. că e mai mare şi mai frumos decît anul trecut, că e mai aşa, mai aşa... ia să vedem :)

E frumos... O brad frumos, o brad frumos, cu cetina tot verde !

Ziua


joi, 13 decembrie 2012

Saint-Malo - Oraşul Corsarilor


Îţi mai aminteşti de romanul "Toate pînzele sus" ? Pai, uite Saint Malo este oraşul de baştină al lui Pierre Vaillant, personajul din amintirile lui Anton Lupan.
Sau poate îl cunoşti pe Robert Surcouf ? Care a devenit regele corsarilor şi cel mai vestit marinar din Franţa din toate timpurile, la fel originar din Saint-Malo.
Multe nume cunoscute sunt legate de acest oraş legendar.

luni, 12 noiembrie 2012

Veşnicia în Père-Lachaise



Niciodată nu am crezut că o plimbare prin cimitir poate fi atît de frumoasă, mai ales toamna cînd natura pare că joacă cu culorile sale. Şi nu e un cimitir oarecare. E unul din Paris. Cel mai mare din Paris şi unul dintre cele mai renumite din lume  - Père-Lachaise.

miercuri, 7 noiembrie 2012

Miercurea fără cuvinte-Wordless Wednesday (03)

Fără multe cuvinte vă prezint cîteva poze de la un eveniment frumos de ziua aviaţiei civile din Chişinău/2012.
Am avut marea surpriză să-i vedem şi pe cei de la Hawks of Romania cu un aviashow excepţional.




duminică, 14 octombrie 2012

La mulţi ani Chişinău !!!



14 octombrie este ziua oraşului Chişinău care-şi sărbătoreşte azi cea de a 576-a aniversare, de hramul bisericii sfinţilor apostoli Mihail şi Gavriil.

La mulţi ani Chişinăul meu cel mic !!! TE IUBESC


sâmbătă, 6 octombrie 2012

Trist, dar adevărat...

Într-o zi obişnuită de sîmbătă am ieşit la plimbare pe străzile Chişinăului. Şi cum era o zi caldă şi frumoasă de octombrie am luat şi aparatul foto cu mine :) să mai prind cîte puţin din toamnă, am zis. Dar, din cîte am înţeles toamna încă nu venise, că aşa e la noi, vine brusc şi repede. Nu am prins mult din coloritul anotimpului, în schimb, am găsit străzile Chişinăului cam pustii... şi mi-am dat seama că centrul vechi este chiar vechi.
Clădirile care se dărîmă, în sensul direct al cuvîntului există, şi încă şi foarte multe. Pozele de mai jost sunt dovadă.

luni, 24 septembrie 2012

Paris is always a good idea !

  - Ai mai fost la Paris?
  - Da. O dată. Am stat 35 de minute acolo.
  - 35 de minute?
  - A fost o escală în drum spre Iraq pentru o afacere cu petrol.
  - Dar Parisul nu e un loc pentru a schimba avionul, ci pentru a-ţi schimba concepţiile. Pentru a deschide ferestrele şi a lăsa să intre " La vie en rose".


Cred că aţi recunoscut dialogul dintre Sabrina şi Linus. (Sabrina -1954) un film de colecţie, un film romantic în rol principal cu absolut  fermecătoarea Audrey Hepburn.


sâmbătă, 15 septembrie 2012

Lacul şi barajul Vidraru


Lacul Vidraru este un lac de acumulare care a fost creat prin construcţia barajului Vidraru pe rîul Argeş în 1966, pentru producerea de energie electrică. Barajul se află la o distanţă de aproximativ 40 km de Curtea de Argeş şi se poate ajunge pe drumul naţional 7C. Cu mari sacrificii omeneşti (80 de persoane decedate) construcţia barajului a durat cinci ani şi jumătate. Cînd a fost inaugurat se afla pe locul 5 din topul barajelor din Europa şi 9 din lume. Lacul are 465 de milioane de metri cubi de apă, o lungime de 10,3 km cu o adîncime de 155 metri. Barajul are o înălţime de 166,6 metri şi este primul baraj în arc construit în România.


joi, 13 septembrie 2012

Legendele României - Curtea de Argeş

În 2011 am făcut mai multe excursii prin România şi am vizitat doar o parte mică din ce mi-am propus, restul rămînînd pentru următoarele călătorii. Nu e prima dată cînd zic cît de mult sunt atrasă de ţinuturile româneşti pline de istorie şi cultură care-mi sunt aproape de suflet. Astfel, atunci cînd am fost la festivalul medieval de la Sighişoara, am trecut şi pe la Curtea de Argeş, un orăşel înconjurat de dealurile subcarpatice nu departe de Piteşti, la 150 km de Bucureşti.

"Pe Argeş în gios, pe un mal frumos, Negru-Vodă trece cu tovarăşi zece, nouă meşteri mari, calfe şi zidari, şi Manole, zece..."  auzisem de Mănăstirea Curtea de Argeş şi de legenda meşterului Manole încă din şcoală, neputînd să n-o vizitez.  Iar cînd am ajuns la destinaţie am rămas plăcut surprinsă de frumuseţea locului.





miercuri, 5 septembrie 2012

Miercurea fără cuvinte-Wordless Wednesday (01)

Azi am mai aflat ceva nou despre blogging...cum că există la bloggeri aşa o "fişcă" în fiecare miercuri se postează fotografii fără cuvinte, cu ideea că pozele vorbesc de la sine.
Habar nu am de unde a apărut această idee.. că doar trebuie să apară de undeva şi să aibă o istorie. Eu nu prea am găsit... sau poate nu am căutat bine :)  Tot ce ştiu e că toată lumea postează poze miercuri :)
Dar, poate, ştiţi voi ceva mai mult ?

Particip şi eu cu prima poză


Startul s-a dat la Carmen



sâmbătă, 1 septembrie 2012

Gustar - ethno music festival 2012

În sfîrşit am ajuns şi la Gustar - cel mai mare festival internaţional open air din ţara noastră. 25 şi 26 august au fost două zile cu multă muzică bună şi tradiţii îmbinate cu pitoreasca aşezare Orheiul Vechi. În acest an festivalul a ajuns la cea de a 3-a ediţie la care au participat invitaţi din: România - trupa OM, Portugalia - Toques de Caramulo, Serbia - Bojan Ristic Brass Band, Polonia - Maria Pomianowska precum şi îndrăgiţii interpreţi autohtoni ca Valy Boghean şi Trigon ş.a


sâmbătă, 25 august 2012

Amintiri din copilărie - Cîrpeşti


Aceste fotografii îmi aduc aminte de copilărie, sau mai bine zis de unul din  locurile în care am copilărit. Cîrpeşti, un sătuc la sudul Moldovei, de unde sunt buneii de pe linia tatălui. În fiecare an în vacanţa de vară mama ne trimitea "la  ţară", că aşa îi zicem noi, normal cu multe indicaţii pe care urma să le respectăm, că aşa sunt toate mamele, grijulii. Să fiţi cuminţi ne zicea... şi cuminţi eram, să nu vă duceţi la iaz... şi numai cum plecau părinţii... azi ce facem? e cald , e vară.. mergem la scăldaaat :) Cred că toţi care au avut o copilărie la ţară pot să-şi aducă aminte de bazaconiile pe care le făceau, cine şi de cîte ori a căzut din pod sau din cireş, că aşa ne plăcea nouă să mîncăm cireşe direct de la producător :) Sau cum mergeam la furat piersici, roşii, sau cine şi ce-o mai furat, de fapt noi nu furam, noi mergeam la strîns :)) că doar n-o să lăsăm bunătăţile să se piardă.



joi, 23 august 2012

Plimbare prin Szentendre


Szentendre sau Sf.Andrei este un orăşel situat pe malul Dunării nu departe de Budapesta, la aprox 20 km. A fost întemeiat de către refugiaţii sîrbi care putînd să-şi păstreze religia ortodoxă a devenit centrul sîrbilor din Ungaria. Sîrbii au avut influenţă mare şi în arhitectura oraşului construind case şi biserici sîrbeşti.


sâmbătă, 18 august 2012

Muzeul de Marţipan din Szentendre

Muzeele sunt atracţiile mele preferate atunci cînd călătoresc. Fie că e vorba de istorie, artă sau literatură merg cu mare plăcere să le vizitez. M-am gîndit ca în fiecare lună să postez cîte ceva despre un muzeu pe care l-am vizitat şi mi-a plăcut. Astfel, pentru luna august am ales un muzeu dulce, în adevăratul sens al cuvîntului :) şi anume Muzeul de Marţipan din Szentendre ( Sf.Andrei ) un orăşel nu departe de Budapesta.

miercuri, 8 august 2012

Bateaux Mouches

Într-o după amiază frumoasă de primăvară am hotărît să facem o plimbare sub podurile Parisului. Nu am stat mult pe gînduri şi am ales Bateaux Mouches cu îmbarcarea de la Pont de l'Alma. Bateaux Mouches este cea mai veche companie care face croaziere pe Sena. Poţi opta fie pentru plimbări de zi care în sezonul de vară au plecări la fiecare jumătate de oră sau croaziere romantice cu cină, desigur pentru un preţ pe măsură, vezi preţurile aici.

duminică, 5 august 2012

Biblioteca călătorului

Am cumpărat şi eu cîteva ghiduri turistice de la National Geographic Traveler :) E prima colecţie de acest gen şi datorită bibliotecii Adevărul am reuşit să adun cîteva. La prima vedere mi s-a părut cam puţină informaţie, o descriere la general cu cele mai cunoscute obiective turistice. Dar, pe de altă parte e imposibil să treci totul despre o ţară intr-o singură cărţulie, de asta e şi ghid... să cuprindă idei generale după care să ne ghidăm, pe care le-am găsit destul de utile.

duminică, 29 iulie 2012

"Les amants du Pont Neuf"


O profundă istorie de dragoste este trăită pe unul din cele mai vechi poduri din Paris - Pont Neuf. Drama romantică a celor doi iubiţi Alex - un artist de stradă dependent de alcool şi sedative şi Michele - o pictoriţă care începe treptat să-şi piardă văzul, interpretaţi de Denis Lavant şi Juliette Binoche, ne demonstrează că dragostea este totul. Pe alocuri o dragoste nebună care nu cunoaşte prejudecăţi, în mizerie şi în neputinţă, singurul lucru care contează este să fie împreună. N-o să povestec filmul, vă las să-l vedeţi dacă încă nu aţi facut-o, dar vă asigur că ori de cîte ori o să treceţi pe lîngă Pont Neuf, o să vă aduceţi aminte de această dramă.


sâmbătă, 28 iulie 2012

Să descoperim Moldova - Horodişte

Vrei să evadezi de civilizaţie, să laşi gălăgia de oraş şi treburile deoparte? atunci ia-ţi rucsacul şi porneşte spre Horodişte, un loc minunat pentru a petrece un weekend în sînul naturii. În Republica Moldova sunt mai multe localităţi cu denumirea Horodişte, dar în această postare vă povestesc despre satul Horodişte din raionul Rezina. Pe podişul de la Horodişte, la est de satul actual,  în trecut se afla o aşezare geto-dacică, conform  unor ipoteze, o cetate dispărută cu mult timp în urmă.


joi, 26 iulie 2012

Sighişoara, festivalul medieval 2011


Sighişoara... un fascinant oraş medieval !    
În fiecare an cetatea Sighişoara găzduieşte unul din principalele festivaluri medievale din România care durează cîteva zile în luna iulie. Eu am fost anul trecut şi a fost foarte frumos. Străzile vechi şi pline de istorie te fac să te rupi de lumea reală şi nimereşti într-o poveste cu cavaleri şi prinţese. Teatru, muzică, dans, expoziţii hand-made, concursuri, spectacole şi concerte  în costumaţii medievale, toate acestea au fost prezente în programul festivalului de dimineaţa pînă seara tîrziu.
Să vedem cum a fost anul trecut...

sâmbătă, 14 iulie 2012

Oceanografic, Valencia

Oceanografic este cel mai mare acvariu din Europa, mîndria Valenciei, aş putea spune, care primeşte zilnic mii de vizitatori. Alcătuit din mai multe clădiri şi tuneluri fiecare reprezintă zone din mediu acvatic: mediterană, mlaştini, zona temperată şi tropicală, oceanele, arctic, antarctic, insule şi marea roşie.
Situat pe o suprafaţă imensă în complexul  Oraşul Artelor şi Ştiinţei, include 45 mii de animale cu peste 500 de specii marine. La fel include şi delfinariul cu 24 milioane de litri de apă şi 10,5 metri adîncime.
Pe teritoriul exisă şi un restaurant subacvatic.
Intrarea este 24,90 EUR pentru adulţi, iar copiii au reducere. Intră pe situl oficial pentru mai multă info.
Şi acum să facem un tur rapid...




sâmbătă, 30 iunie 2012

Să descoperim Moldova - Orheiul Vechi


Vrei să descoperi Moldova? Începe cu Orheiul Vechi, cu siguranţă acest loc nu te va lăsa indiferent şi te va surprinde cu frumuseţea sa naturală. Cei care l-au vizitat ştiu de ce, iar cei care încă nu au reuşit - să o facă ! nu veţi regreta.

joi, 14 iunie 2012

Sibiu, un oraş superb !


Am vizitat Sibiul în 2011, într-o zi cu soare cînd eram în drum spre festivalul medieval de la Sighişoara. Este un oraş extraordinar care-ţi fură inima odată ce ajungi în centrul istoric. Pe lîngă monumente, muzee, arhitectură şi o atmosferă plăcută, Sibiul oferă vizitatorilor săi şi numeroase evenimente culturale. Astfel, pentru toţi iubitorii de teatru, cinema, muzică sau dans în fiecare an sunt organizate festivaluri internaţionale, dintre care unele chiar foarte cunoscute:


joi, 31 mai 2012

Valencia - Ciudad de las Artes y las Ciencias

După cum am promis în postarea anterioară vă povestesc puţin despre Oraşul Artelor şi Ştiinţei din
Valencia. Un oraş în alt oraş. Zic aşa pentru că e total diferit de arhitectura din Valencia şi alte localităţi vechi spaniole şi seamănă mai mult cu un oraş spaţial din viitor cu clădiri extraterestre. Această minunăţie este rezultatul muncii unui mare arhitector, sculptor şi inginer spaniol Santiago Calatrava, recunocut pe plan internaţional avînd lucrări în toată lumea ( Auditoriul din Tenerife, podul Alamillo din Sevilia, muzeul de artă din Milwakee SUA, faţada gării de est din Lisabona şi multe altele).

sâmbătă, 21 aprilie 2012

City Break Valencian

Valencia se află pe coasta de est a Spaniei, este capitala comunităţii autonome Valencia şi al treilea oraş spaniol ca mărime. Este un oraş istoric, ai ce să vizitezi într-un weekend sau o mini vacanţă. Eu am împărţit vizitarea oraşului în două părţi. În prima parte am vizitat oraşul vechi, clădirile istorice, am inspirat aerul de mare valencian cu o cultură bogată în tradiţii specifice locului, iar a doua zi am dedicat-o în totalitate oraşului valencian contemporan şi am vizitat aşa numitul Oraş al artelor şi Ştiinţei (Ciudad de las Artes y las Ciencias), despre care vă povestesc într-o altă postare.

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Boemul Montmartre


Cu siguranţă unul din locurile mele preferate din Paris este Montmartre. E exact aşa cum îţi imaginezi Parisul cînd încă nu l-ai văzut, străduţe înguste, cafenele, are un aer mai special, artistic... poate din cauza că anume aici pe parcursul timpului au locuit  importanţi artişti cunocuţi în toată lumea ( Dalida, Picasso, Dali, Utrillo...).
Pînă în 1860 cînd a fost anexat Parisului, Montmartre a fost un sat micuţ la doar cîţiva km de Paris,  loc cunoscut pentru morile de vînt, dintre care una din cele mai vechi Moulain de la Galette care s-a păstrat şi pînă astăzi, fiind transformată în monument şi restaurant. O găseşti la intersecţia rue Girardon cu rue Lepic.
Aşezat pe o colină, Montmartre este vizibil din mai multe puncte din Paris, iar parizienii îl mai numesc şi "La Butte".
În continuare cîteva puncte de reper pentru o excursie inedită prin Montmartre... fii pe fază şi notează :)

sâmbătă, 17 martie 2012

Paris - oraşul îndrăgostiţilor, oraşul luminilor, oraşul artei - aşa cum l-am văzut prima dată


Pentru prima dată la Paris am fost în 2007 într-o mică vacanţă de patru zile, dintre care o zi am fost la  Disneyland, în altă zi am vizitat Versaille şi doar două zile de plimbări prin Paris... prea puţin pentru oraşul îndrăgostiţilor :)
Oricum, primele impresii rămîn cele mai memorabile.
Cînd ai puţin timp la dispoziţie şi vrei să reuşeşti multe, cel mai comod mod de deplasare este metroul. Ia o hartă a metroului şi notează-ţi din timp principalele staţii la care trebuie să cobori ca să vizitezi cele mai importante obiective turistice, şi tot aşa din staţie în staţie :)
Ce poţi face la Paris în două zile? Să vedem...







duminică, 26 februarie 2012

Lovely Timişoara



Pregătiri pentru o nouă călătorie la Timişoara... sau mai bine zis o nouă deplasare de serviciu :) Ador acest oraş. Am avut posibilitatea să-l vizitez de mai multe ori... şi credeţi-mă, e superb în orice zi al anului. Încerc să combin utilul cu plăcutul, pe de o parte lucrul şi pe de altă parte vizitarea oraşului ori de căte ori am ocazia.


luni, 20 februarie 2012

Chişinăul de iarnă



"Iarna-i grea, omătu-i mare, semne bune anul are..."

E sîmbătă... februarie... termometrul arată minus 5... aproape perfect pentru o plimbare prin centrul Chişinăului, cel puţin mult mai bine decît cînd arăta minus 27 :)
noroc că am avut şi aparatul la mine...  să dăm o privire...

duminică, 12 februarie 2012

Legendele României - Castelul Corvinilor. Hunedoara





Hunedoara este cel mai mare oraş din judeţul Hunedoara, Transilvania, România. În maghiară Vajdahunyad, iar în germană Eisenmarkt în traducere înseamnă Tîrgul Fierului.

Obiectivul turistic principal este Castelul Corvinilor cunoscut şi sub denumirea de Castelul Corvineştilor sau Huniazilor.







duminică, 5 februarie 2012

Dreams come true


Toată lumea visează.. visez şi eu.. poate chiar mai mult decît... anyway.. e bine să visezi, visăm cu ochii închişi, visăm cu ochii deschişi, unele vise se îndeplinesc, altele nu..  una ştiu dacă dorim ceva cu adevărat şi tindem spre asta, ştiţi cum se zice.. dreams come true :) dorinţă să fie ;)

De Anul Nou şi de Crăciun ne punem dorinţe, cînd vedem pe cer cazînd o stea ne punem dorinţe, în fiecare an la zilele noastre de naştere ne punem dorinţe...
Sper ca toate dorinţele pe care vi le-aţi pus pînă acum s-au îndeplinit, iar restul care mai urmează... să se îndeplinească.

joi, 2 februarie 2012

Budapesta într-o zi



Nu mergi la Budapesta doar pentru o zi, că e nevoie de cel puţin un weekend să vezi din frumuseţea oraşului, dar dacă totuşi se întîmplă să nimereşti pentru cîteva ore bune, de ce să nu dai o tură?

Ferihegy International Airport.. .aveam 12 ore de plictiseală în aşteptarea următorului zbor, aşa că am luat o hartă a Budapestei, am lăsat bagajul la păstrare, vezi aici şi here I am...



duminică, 29 ianuarie 2012

joi, 26 ianuarie 2012

Povestea unui mexican în Bucureşti sau cum am "prins" fîntînile arteziene din Unirii


Şi acum imi aduc aminte ... vara anului 2007, cînd am plecat la Bucureşti pentru Bestfest, în principal pentru Marilyn Manson şi Alice Cooper  :)
Am mers cu autobusul o noapte, iar dimineaţa devreme deja ne plimbam prin Herestrău :)
Tot plimbîndu-ne aşa prin Bucureşti undeva prin centrul vechi l-am întîlnit pe Alejandro, un turist mexican care călătorea prin Europa de Est. 


duminică, 22 ianuarie 2012

Arhipelagul Stockholm. Waxholm




Arhipelagul Stockholm (Stockholm Skärgård) este cel mai mare arhipelag al Suediei şi unul din cele mai mari din Marea Baltică. Se întinde la 60 km est de Stockholm şi este alcătuit din circa 30,000 de insule şi insuliţe.
Dacă vizitezi Stockholmul, nu uita să ei feribotul şi să faci o plimbare prin arhipelag. Vei fi plăcut surprins de frumuseţea din jur, este de nedescris... asta trebuie văzut !


Stockholm - departe la nord




De.. dacă nu-ţi place frigul.. mai bine 
stai acasă  :)  mijlocul lui octombrie..  cît de frig poate fi..  nu am ştiut pînă nu am scos nasul afară din
avion şi am inspirat primele guri de aer rece.. brrrr cam răcoare.
Şi cu toate astea e ceva ce trebuie să vizitezi. Primele impresii au început cu frig, gri, sumbru, pustiu .. şi au trecut treptat la culoare (şi pentru că era toamnă am prins cele mai frumoase culori...), şi blonzi, blonzi şi iar blonzi, înalţi, bine făcuţi... mamă cîtă frumuseţe, şi nu-mi mai părea chiar atît de frig :) daaaa şi curat.. foaaaarte curat :)
Deci, välkommen.. adică welcome, şi dacă mai ştii Hej (hey) - salut şi Tack - mulţumesc, nu te pierzi :) oricum toată lumea vorbeşte engleza şi sunt foarte drăguţi şi zîmbitori :)

duminică, 15 ianuarie 2012

Top 20 filme care te inspiră să călătoreşti


... weekeeeend !!! şi ne relaxăm, deci ... movie time :) şi ce poate fi mai bun decît un film care să te inspire să faci ceea ce-ţi place cel mai mult.. să călătoreşti :) sau să priveşti un film ce-ţi aminteşte de locurile pe care le-ai vizitat deja.. hoinărind  pe străduţele Romei aşa cum făcea şi frumoasa Liz din Eat Pray Love,  savurînd din deliciile culinare italieneşti... mmm îngheţata italiană .. ce aş vrea să mă teleportez acum .. :)

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Să descoperim Moldova - Mănăstirea Curchi

Dacă planifici să vizitezi mănăstirile din R.Moldova - atunci Mănăstirea Curchi este una din ele. Eu am fost pentru prima dată tot atunci cînd am vizitat şi Château Vartely, fiind la mică distanţă una de alta în regiunea Orheiului, aşa am prins doi iepuri deodată :)
Situată în codrii Orheiului la 55 km de Chişinău şi la 14 km de Orhei. vezi harta



duminică, 8 ianuarie 2012

Drumul vinului în Moldova - Château Vartely


Astăzi, am vizitat Château Vartely, una din vinăriile care face parte din "Drumul vinului" din ţara noastră. Este o întreprindere relativ tînără de vinificaţie fondată în 2004, dar care-şi merită pe deplin noţiunea de Château. În limba vinificatorilor francezi cuvîntul "Château" semnifică un teritoriu pe care un singur proprietar înfăptuieşte întreg ciclu de producere a vinului ( de la cultivarea strugurilor pînă la îmbuteliere ).
Iar Vartely provine de la regiunea unde este situată vinăria şi anume oraşul vechi Orhei, care vine de la ungurescul "Var", iar Vartely însemnînd "loc al cetăţii", rădăcina cuvîntului fiind adusă în Moldova de către valahii veniţi din Carpaţii de Vest.

deschide harta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...